“Astăzi Începe de Mâine”

de Dr. Sorin Issvoran

Lansare de carte
Biserica Ortodoxa Romana "Sfânta Treime"
3315 Verdugo Rd. , Los Angeles, CA 90065-2844 Phone (818) 388-5483      
Fr. Constantin Alecse, Preot Paroh

Data -
Duminica 21 Noiembrie 2010, dupa urmatorul program:

Slujba duminicală se incheie la orele 12:00 (orele prânzului)

12:30 - Te Deum aniversar, pentru 1 Decembrie 1918.
Va fi o masă ocazională, servită de reuniunea doamnelor, si o tombola pentru "Ziua Recunostintei".

Orele 1:00 pm - prezentarea romanului  - "Intâlnire cu autorul"... Dr. Sorin Issvoran.

Dna Ileana Costea, Profesor la Universitatea de Stat din Caliornia, Northridge (CSUN), autoarea recenziei cartii, publicate pe Forum-ul www.biserica.org, precum si in ziarul Gandacul de Colorado si pe revista online Omnigraphies, va fi vorbitorul principal.

Din partea parohiei, dl Ion Anton, intors recent din România, si Basarabia, unde a vorbit in cadrul câtorva simpozioane, printr-un scurt cuvant, va aduce cuvenit prinos evenimentului; iar in partea a ii-a a cuvantarii, va evoca evenimentele ce au dus la Unirea Ardealului cu Patria Mama.

Prof Ileana Costea, de vorba cu Dr. Sorin Issvoran, in biblioteca din casa dinsului din localitatea Pacific Grove, California de Nord, 16 Mai 2010.

Dr. Sorin Issvoran, autorul cărţii “Astăzi Începe de Mâine”, este un exilat român, stabilit în Statele Unite, care a plecat din ţară în perioada cea mai cumplită din istoria secolului 20 a României, invazia comunistă şi înfiinţarea Republicii Comuniste, eliminarea regelui şi regalităţii romane, explozia care a urmat cu genocid, închisori, lagăre de concentrare, muncă la canal, etc.

Romanul memorialistic “Astăzi Începe de Mâine”, tipărit la editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj, 2009, este povestea vieţii autorului, poveste comună cu a celor 1500 de supravieţuitori dintr-o 100 de mii care au fugit trecând Dunarea înnot în Iugoslavia comunistă unde a urmat un al doilea genocid a acestor exilaţi români şi din care au reusit sa ajungă doar 200 în lumea de vest şi probabil nu mai mult de 10 persoane în Statele Unite.

Dr. Issvoran este descendent dintr-o familie foarte veche românească, boierii Izvoranu, care au ţinut prin tradiţie la ţara lor şi s-au dedicat ţării de la înfiinţarea ţărilor româneseti si până în prezent şi care au fost cu toţii persecutaţi din momentul în care s-a stabilit comunismul în România. Student la medicină, tânarul Issvoran nu a acceptat să se asocieze cu comunistii şi a fost pedepsit alături de tatal lui, avocat la Bucuresti. Tatăl cu munca la canal, fiul fiind şi el arestat şi ameninţat cu aceeaşi soartă ca a tatalui dar reuşind sa evadeze deşi în stare de arest. De atunci Sorin Issvoran a luat drumul exilului traversând două cortine de fier: a României şi a Iugoslaviei. A contiuat studiile de medicină în Franţa şi s-a stabilit în cele din urmă în Statele Unite unde a practicat ca Doctor în Medicină şi Stomatolog în California de Nord.

Toată viaţa Dr. Issvoran şi-a propus ca misiune salvarea României încercând tot ce i-a fost în putinţă să facă cunoscută in vest drama ţărilor mici, care au încercat să-şi apare hotarele şi populaţia şi s-au ales cu sclavajul comunist pe urmatorii 40-50 ani.  La Paris s-a ocupat ani de-a randul de noii refugiaţi din ţăra, fiind activ in Comitetul Român de Asistenţă (Carom) şi în Organizaţia Internaţională pentru refugiaţi (IRO). Se căsatoreşte cu o franţuzoaică cu multă inţelegere pentru situaţia refugiaţilor români dat fiind greuţatile prin care familia acesteia trecuse în timpul cuceririi Franţei de către nemţi. Impreună cu soţia emigrează în Statele Unite. Membru de nădejde al comnunităţii romaneşti din zona unde s-a stabilit, la Sud de San Francisco, Dr. Issvoran a fost primul preşedinte al parohiei ortodoxe române “Holy Resurrection” din Hayward. Este numit de asociaţiile românesţi din SUA ca delegat în Comitetul Naţiunilor Captive, a celor 80 de naţiuni victime. La iniţiativa acestui comitet Dr. Issvoran a protestat în diverse rânduri la Consulatul URSS contra abuzurilor pe care le-a impus Uniunea Sovietica şi a mobilizat “Vaticanul” şi pe Papa pentru suport diplomatic. Dr. Issvoran a fost printre primii creatori ai Academiei Româno Americane (ARA) în care a fost membru activ mulţi ani. S-a implicat cu publicul american la târguri organizate de municipiul San Jose, California, cu un festival cultural şi folcloric repetat anual.

Povestea pe care ne-o deapană Dr. Issvoran în romanul “Astăzi Începe de Mâine” este nu numai cea individuala a unor oameni care au trecut în mod concret prin greutaţile fugii prin Iugoslavia. Este în paralel povestea dramei României de la stabilirea comuniştilor încoace, a caror consecinte există şi astăzi cu toate că protagoniştii dramei care au dus la al II-lea Razboi Mondial sunt morţi cu toţii, atât comunişti cât şi fascişti, consecinţe ce continuă sa afecteze soarta şi tragedia din care nu a reuşit sa iasă nici astăzi România.

“Astăzi Începe de Mâine” este un document informativ dar şi un apel către toate generraţiile de români in viaţă pentru a cunoaşte dimensiunile sacrificiilor neamului nostru românesc cat şi un îndemn pentru ca prin cunoaşterea acestui trecut românii de azi şi de mâine, emingranţi sau refugiaţi să se adune şi să fie la înălţimea pe care o cer cricumstanţele ca România să gasească în viitor o poziţie viabilă si onorabilă în conjunctura naţiunilor europene şi pe plan internaţional.


Astăzi Incepe de Mâine” se vinde cu $19 când este cumpărată direct la o lansare de carte şi cu $24 cand este trimeasă prin poşta, incluzându-se în aceasta costul expedierii; contactaţi pe Dl John Anghelescu la: (408)-464-7772).

(Prezentare pe Forum: www.internetromanesc.com/website/flyers/various/issvoran/index.htm)