TE PORT IN MINE

Dialog intre poezie religioasa si muzica religioasa cu actrita Manuela Golescu si corul teologic Harisma

Parintele Teofil despre poezie Un vis implinit la Bucuresti
Corul Teologic Harisma Fundatia Golescu


In randul marilor duhovnici si a parintilor alesi din manastirile noastre, cautati de credinciosi si de tineri iubitori de Hristos, se numara la loc de cinste si Prea Cuviosul Arhimandrit Teofil Paraian, din obstea Stinitei Manastiri Brancoveanu-Brasov. De aftfel, Prea Cuviosia Sa este cunoscut astazi in toata tara, sub numele, "Parintele Teofil de la Sambata", fiind solicitat peste tot sa vorbeasca cuvinte de invatatura la studenti si credinciosi de toate varstele, reusind intotdeauna sa dea speranta, bucurie si mangaiere tuturor.

Prea Cuviosul Arhimandrit Teofil Paraian

Despre poeta Zorica Lascu Teodosia, Parintele Teofil Paraian ne spune: "Maica Teodosia ne-a dat tot cerul ca sa bucure pamantul".

- Parinte Teofil, putem darui ceva oamenilor si pe aceasta cale? - Fara indoiala ca poezia, in general si poezia religioasa, in special, are un dar, un dar de impodobire a sufletului, un dar de imbunatatire sufleteasca.

- Parinte, cum credeti ca va fi receptat dialogue intre poezia religioasa si muzica religioasa ? - Oamenii in general isi aleg, isi aleg ce-i intereseaza. Daca-i intereseaza pe oameni poezia si muzica religioasa, sigur ca-i o bucurie sa aiba impreuna si muzica religioasa si poezie religioasa.

- Parinte,ce titlu v-ar placea pentru aceasta lucrare? - Sunt mai multe care imi plac, dar in primul rand "Te port in mine", "Rugaciune"...

- Parinte, ce sfaturi oferiti, mai ales tinerilor?

- As vrea sa le ofer ceea ce pentru mine a insemnat mult, pentru viata mea personala, a insemnat liniste, bucurie, alinare sufleteasca. Ma gandesc, in special, la doua lucruri esentiale si anume: la Credinta in Dumnezeu si la Cultura.

Le pun in atentie tinerior faptul ca, la slujba care se face in special pentru tineri la cununie, preotul se roaga Mantuitorului Hristos, spunand intre altele, referindu-se la cei doi care se casatoresc, la mire si la mireasa: "Binevoieste sa-si petreaca viata lor fara prihana," asta inseamna in chip ireprosabil, fara pata, fara vina si mai departe spune: "si invredniceste-i pe ei sa ajunga batraneti fericite, cu inima curata, implinind poruncile Domnului." In aceasta rugaciune avem remarca faptului ca, cine are tinerete cinstita alunge batranete fericite, deci tinerete ireprosabile. Cine vrea sa aiba batranete fericite, trebuie sa tina seama de poruncile Mantuitorului nostru lisus Hristos, sa inmulteasca iubirea, sa inmulteasca cinstirea, sa inmulteasca seninatatea, sa aduca in jurul lor multumire dupa cuvantul: "in jurul tau sa poti sa-I fericesti pe toti"

Si daca se intampla asa la tinerete, e nadeide sa f ie asa si dupa aceea, iar la batranete, care este rezumatul vietii, sa fie fiecare, dintre cei care au observat aceste lucruri fericiti.

- As vrea sa stie toata lumea, si tineri si varstnici, ca masura credintei o hotareste viata pe care o ducem, deci masura credintei este masura vietii si masura vietii masura credintei. Insist pentru credinta, pentru credinta in Dumnezeu, pentru credinta bisericii noastre, pentru credinta asa cum ne-o da Biserica noastra si la aceasta adaug si indemnul la cultura acolo unde se poate si cand se poate, dat fiind faptul ca, cultura daca e o cultura adevarata, si ea cultiva.Nu-i absolut necesara pentru mantuire cultura, dar e de mare importanta pentru cel care o are, pentru ca si cultura cultiva si cultura slefuieste fiinta umana.

- Ofer indemnul la credinta in Dumnezeu, la credinta ortodoxa si indemnul la cultura pe cat e cu putinta ca cineva, la cele frumoase pe care le otera Dumnezeu prin descoperire dumnezeiasca, sa adauge si cultura care e tot de la Dumnezeu si care vine prin puterile omului, dar e tot de la Dumnezeu, in intelesul ca avem incredintarea ca toata darea cea buna si tot darul desavarsit de sus este, pogorand de la Parintele Luminilor

- Parinte, ce inseamna iubirea?

Ce inseamna pentru mine iubirea? lubirea inseamna pentru mine ceea ce trebuie sa inseamne pentru toti: mai intai de toate credinta noastra crestina este o credinta care se poate numi credinta iubirii, religie a iubirii, crestinismul este religia iubirii. Cea mai mare porunca data de Dumnezeu omului este porunca iubirii. A fost intrebat Domnul Hristos care e cea mai mare porunca si a raspuns: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot sufletul tau, din tot cugetul tau si din toata puterea ta."

Aceasta e cea dintai si cea mai mare porunca, iar cea de-a doua, asemenea acesteia: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti"

Porunca iubirii trebuie respectata, pentru ca ea duce la fericire. Exista o legatura intre iubire si fericire. In epistola I catre Corinteni, Sf.Apostol Pavel spune: "De-as avea credinta atat de multa incat sa mut si muntii, daca nu am dragoste, nimica nu sunt." lubirea e fericire. Cei ce iubesc sunt fericiti. Cei ce nu iubesc,nu au fericirea iubirii.

- Parinte Teofil, ce parere aveti despre dialogul intre poezia religioasa si muzica religioasa? - E o combinatie foarte buna, binevenita. Numai ca si aceastea, ca toate care trec pe langa noi, vin si pleaca si noi ramanem cu gandurile noastre, de multe ori prea putin influentate de ceea ce ni se ofera. Insa, gandesc ca, daca se staruie pe linia aceasta, e nadejde de mai bine, e nadeide de mai frumos, e nadeide de mai multa bucurie in lumea aceasta, de mai multa insemnare, e nadeide sa sporim si prin aceasta in viata, in credinta, in iubire si in fericire.

(Interviu cu Parintele Teofil Pataian, realizat de Manuela Golescu, Bucuresti, 18 noiembrie 2000)


UN VIS IMPLINIT LA BUCURESTI

Manuela Golescu este un om extraordinar. Dupa o cariera in inginerie energetica, ea a decis sa-si urmeze adevarata pasiune, aceea de a deveni actrita. A intalnit curand succesul, colaborand timp de patru ani cu Teatrul National din Bucurest si interpretand numeroase roluri de f ilm. Curand a fost recunoscuta ca o valoare nationala si interanationala. Dar a realizat ca succesul de care se bucura nu era sufficient. Ea a vrut sa inapoieze ceva Tarii ei, asa ea a creat Fundatia Golescu, organizatie nonprofit, angajata sa puna in valoare tezaurul bogatiei culturale a Romaniei prin arta.

In mai 1999, Strategic Humanitarian Developments(SHD) a venit sa ofere un curs pentru fundatia sa din Bucuresti.Manuela Golescu ne-a impartasit dorinta ei de a avea sprijinul SHD spunand: "Am avut viziunea de a crea un schimb cultural, un dialog daca vreti, intre Romania si America, pentru ca eu cred ca avem atat de mult de invatat unii de la altii. Dar n-am avut nici o idee cum sa transform visul in realitate.

Inainte de curs, Manuela nu avea o echipa cu care sa lucreze. Louis Koster, presedintele SHD ne relateaza: "Ea a facut ceva cu adevarat remarcabil. A trimis e-mail-uri peste tot in Romania si a invitat artisti si oameni de cultura sa exploreze implinirea acestui vis prin participarea la cursul nostru

"Comunicare, munca in echipa si leadership". Douazeci si cinci de oameni au fost prezenti la introducere. Este intr-adevar remarcabil, nu numai pentru ca ei nu au auzit niciodata de SHD sau de cursul nostru, dar ea nu a intalnit acesti oameni fata in fata. Ei au venit pentru ceea ce a reprezentat Manuela si pasiunea cu care a vorbit despre viziunea ei.

Manuela Golescu a fost impresionata de rezultatele acestui curs. "Puterea cuvintelor este insasi creatia vietii. Comunicarea este baza in tot ceea ce facem in viata. Cuvintele pot sa-ti transforme visele in realitate. Acest curs este fabulos si magic intr-adevar ne-a aratat ca totul este posibil si ca visele noastre, ca echipa, pot fi implinite. Visele noastre vor deveni realitate.

Manuela a apreciat contributia SHD spunand: "in 20 mai 2000, vom avea un Festival Cultural in Bucuresti, numit "Puterea Comunicarii"; explorare culturala romano-americana. Acest curs este atat de simplu si extraordinar. Suntem atat de recunoscatori.

(Articol in publicatia SHD, noiembrie 1999, Ken Goodpaster, regizor de film, membru in conducerea SHD, SUA).


lntr-adevar, visul a devenit realitate. In Bucuresti, intre 18-28 mai 2000, a avut loc Fesfivalul Cuftural : "Puterea Comunicarii-Puterea lubirii" ; explorare culturala romano-americana. Pentru prima data au fost aduse impreuna toate artele, oameni de cultura cu viziune, creandu-se punti de comunicare intre comunitatile culturale si intre acestea si public, prin intermediul celor douazeci si cinci de evenimente din festival.

Cursul "Comunicare, munca in echipa si leadership", oferit din nou de SHD, prin intermediul Strategic Business Developments, Inc. in festival, a generat de aceasta data Miscarea de Renastere Spirituala, care va include o editie internationala a festivalului si Forumul International ai Culturilor, octombrie 2001.

De asemenea, aceasta miscare a generat initierea ClubNetwork Puterea Comunicarii la nivel national si international, cu rol de educatie spirituala, mai ales pentru tanara generatie.

C.D.-ul "Te port in Mine" este un inceput in cadrul acestui club si va fi punctul de plecare in intalnirile interactive cu tinerii, constienti fiind de faptul ca reintoarcerea la credinta, la adevarata traditie si spiritualitate romaneasca, este calea de a ne regasi pe noi insine, bucuria si implinirea.

ClubNetwork Puterea Comunicarii va genera Leadership International Center, care va aduce impreuna oameni cu viziune, leaderi adevarati care sa-si asume riscul de a-i conduce pe oameni spre implinirea viselor.


CORUL TEOLOGIC HARISMA

Intemeiat in 1994, in Bucuresti, avand ca membrii studenti ai Facultatii de Teologie, la ideea lui Dan Vacarescu si Octavian Gordon (cei care au fost si primii dirijori ai corului), incurajati de profesorul de muzica pr.Victor Frangulea (care i-a cooptat in corul bisericii Popa Nan), corul si-a inceput activitatea in noiembrie 1996,cu ocazia slujbei de tarnosire a unei biserici din Clejani, Teleorman. Apreciat fiind, solicitarile au inceput sa apara, in iarna avand loc si primul concert de colinde, la Uniunea Patronilor din Romania.

Activitatea corului ia amploare in vara anului 1997, cu ocazia excursiei turneu in Moldova, organizata de Pr.prof. Buga Nicolae. Concertele de muzica religioasa in manastirile din Moldova au culminat cu cel oferit cu ocazia hramului Sfintei Manastiri Putna, corul sustinand si lucrari din repertoriul clasic universal.

Datorita nevoii de a canta impreuna, membrii corului vor face pasul de la membrii corului bisericii Popa Nan, infiintand un cor la biserica parohiei Sf. Ilie Rahova, avand binecuvantarea pr paroh Mihai Hau.

Luandu-si numele de "Carpe Deum" pentru o scurta perioada, in 1997, cu un numar dublu de membrii, aproximativ douazeci si unu, corul efectueaza un turneu cu concerte de colinde in Oltenia.Larna anului 1998 aduce o noua serie de concerte de colinde, cel mai important fiind sustinut pe scena Filarmonicii din Ploiesti alaturi de un valoros cor mixt, condus de maestrul Valentin Gruiescu, profesor la academia de Muzica din Bucuresti.

In primavara anului 1999, grupul intra sub obladuirea PS.Episcop Vicar Teodosie Snagoveanul, cel care este si astazi Parintele spiritual al grupului. Alaturi de Prea Sfintia Sa, corul va sustine o lunga serie de sluibe si concerte in cele mai importante biserici si saii de concerte de pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucurestilor. De remarcat este titlul national la Sectiunea "Coruri Barbatesti", castigat de corul Seminarului Teologic din Bucuresti la care ei isi aduc contributia, precum si Marele Premiu de interpretare, la concursul national "Cantus Juventus", din Targu Mures.

Stagiunea 1999-2000 a fost de succes, corul sustinand un concert de muzica religioasa pe scena Operei Romane, cu ocazia aniversarii a zece ani de la infiintarea Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", urmand apoi concerte la Sala Palatului, Studioul de Concerte Mihail Jora si ProTV.

In primavara 2000, corul isi ia numele de Harisma, avand aparitie in direct la Antena 1, cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Paste.

In luna august, corul Harisma efectueaza un turneu in Italia, bucurandu-se de aprecierea unanima a publicului si specialistilor, fiind astfel invitat sa deschida Ziua Mondiala a Tineretului in prezenta Papei loan Paul al II-lea si a doua milioane de spectatori.

Repertoriul corului cuprinde lucrari religioase romanesti si universale, apartinand unor autori celebri ca: N.Lungu, Gh.Cucu, G.Musicescu, P.Constantinescu, N.Moldoveanu, I.D.Chirescu, Ch.W.Gluck, etc.

Grupul are in present 12 membri, majoritatea studenti ai Facultatii de Teologie, Bucuresti. Cel care a condus grupul din punct de vedere muzical, de la infiintare pana astazi, este dirijorul Dan Vacarescu. Membrii actuali sunt: Cristian Rusenescu (dirijor2), Cosmin losef, Lucian Groza (tenor 1), lonel Satnoianu, Alexandru Stuparu (tenor2), Carol Bratosin, Emmanuel Frunzulica, Costinel Ailioaiei (bariton), Bogdan Grigorescu, llie Petre si Dumitru Carabas (bas).


FUNDATIA GOLESCU

Fundatia Golescu este o organizatie non-guvernamentala, nonprofit, dedicata dezvoltarii de asociatii si aliante Internationale, cu organizatii angajate in impactul comunitatilor si culturilor, astfel incat aceastea sa devina in mod dinamic mai puternice si mai vii.

Viziunea noastra:

Consideram ca puterea comunicarii este accesul de creare a unor punti de recunoastere interculturala, dincolo de bariere, si de construire a unei Comunitati Internationale prospere. Ne angajam sa generam si sa stimulam o explorare culturala la nivel global, care sa produca un sentiment profund de demnitate si respect international.

lntentia noastra finala este de a dezvolta o noua Comunitate Internationala, prin crearea unei culturi a comunicari, unde aprecierea si recunoasterea sunt baza unor frontiere unice si fara precedent ale exprimarii de sine culturale Internationale.

Fundatia Golescu aduce impreuna oameni cu viziune si angaiament, dedicati sa contribuie in comunitatea lor.

Angajamentul nostru major este de a crea si imagina oportunitati pentru artisti si lideri culturali, prin care sa-si dezvolte si sa realizeze visurile lor

Fundatia Golescu dezvolta proiecte cu impact asupra societatii si culturii, influentand urmatoarele domenii:

Abordarea noastra este crearea unei culturi a comunicarii, care sa permita oamenilor si comunitatilor sa depaseasca practicile ineficiente, care impiedica contributia lor unica la coexistenta si dezvoltarea comunitatii.

PRODUCATOR: FUNDATIA GOLESCU

TEL. ++ 40-092-944334; sau ++40-01-6427016
E-mail: manuela_golescu@yahoo.com E-mail: president@tvromaniawest.com
TOP HOME