biserica.org:compendium:articole:viata crestina:no1-3/2008- Pregatire duhovniceasca pentru casatorie


 

VIAŢA CREŞTINĂ

2008 – NO.1-3 (Ianuarie-Martie, 2008 ) – VOL. 51, ISSUE 1-3

 

Pregatirea sufleteasca si trupeasca inaintea cununiei

Momentul casatoriei a doi tineri marcheaza o etapa de maturitate a lor si impune, inainte de a face pasul acesta foarte important din viata, multa seriozitate si discernamant din partea lor. Intemeierea unei familii nu se limiteaza doar la o simpla relatie intre ei, ci implica asumarea multor responsabilitati de ambele parti: dublarea datoriilor si injumatatirea drepturilor (cum afirma o zicala din popor). Este un moment plin de bucurie, dar care aduce transformari majore in viata celor care o traiesc, deoarece aceasta isi schimba cu totul mersul de pana atunci. Dupa cum la ridicarea unei constructii se traseaza mai intai planul, apoi se sapa si se pune fundatia, dupa aceea se inalta cladirea, tot asa la o casatorie trebuie sa se asigure conditiile morale si materiale pentru ca acea unire dintre soti sa fie solida si sa-si poata atinge scopurile. Relatia a doi tineri incepe foarte frumos, este plina de inocenta si le imprima chipuri radioase; totul pluteste in jurul lor, nu conteaza nimic altceva decat partenerul sau si fericirea acestuia. Daca ei provin din familii crestine practicante, cu siguranta ca relatia lor se va baza inca de la inceput pe principii moral-religioase sanatoase, fiecare pas fiind facut cu binecuvantarea parintilor si a preotului duhovnic. Mai greu este atunci cand, abia intr-un tarziu, putin inainte de oficializarea legaturii lor, tinerii isi pun problema relatiei cu biserica si preceptele ei. In acest caz, primul pas inainte de apropierea de Taina Cununiei a celor doi tineri si a familiilor lor este acela de a lua legatura cu biserica si cu preotii ei slujitori. De la acestia pot afla care sunt indatoririle si conditiile care li se cer:
- viitorii miri trebuie sa fie botezati in cadrul Bisericii Ortodoxe; daca se constata ca unul dintre ei este de alta credinta sau n-a fost botezat niciodata, el trebuie sa adopte credinta crestin-ortodoxa sau sa ceara o dispensa de la episcopul locului ca sa le ingaduie savarsirea cununiei, fagaduind ca toti copiii ce li se vor naste vor fi botezati in ritul crestin-ortodox. - sa nu fie rude de sange pana la gradul al VII-lea sau sa nu fie incuscriti; - ei trebuie sa fie spovediti si impartasiti inainte de savarsirea Tainei Cununiei; - nasii lor sa fie botezati si cununati in cadrul aceleiasi biserici; - stabilirea datei nuntii se face in functie de perioadele de post si de sarbatorile mari de peste an, etc. Este bine ca data cununiei sa fie asezata intr-o zi de duminica, atunci cand in toate bisericile se savarseste Sfanta Liturghie si cand mirii insisi, daca nu au nici un impediment, se pot impartasi.

Se recomanda spovedania tinerilor cu cel putin o saptamana inainte de cununie

Aceasta taina este foarte importanta pentru trainicia viitoarei familii, intrucat nu poate fi ceva mai frumos si mai folositor decat ca pasirea intr-o noua viata sa se faca prin purificarea sufletelor, inainte ca Dumnezeu sa le uneasca pentru totdeauna. Este un prilej ca tinerii sa-si lamureasca anumite nedumeriri de viata, anumite prejudecati si fiecare sa ajunga la constiinta ca a parasit orice obicei rau de pana atunci, atat el cat si partenerul. Spovedania inseamna, prin urmare, curatire si usurare sufleteasca, dar si consiliere din partea preotului, ca unul care are o experienta de viata de familie si care cunoaste si experienta fericita sau nefericita a multor familii din parohia sa.

De asemenea, legatura trupeasca intima nu trebuie sa se consume inainte de cununia religioasa. Daca s-a intamplat cu sau fara stiinta, faptul acesta trebuie discutat cu duhovnicul, care stabileste o perioada de penitenta pentru restul timpului ramas pana la cununie. Nu in ultimul rand, se cuvine ca tinerii sa aiba binecuvantarea parintilor lor, pentru ca rugaciunile parintilor intaresc temeliile caselor copiilor si impreuna sa se roage pentru viitoarea lor familie, ca Dumnezeu sa-i pazeasca in pace si in intelegere, sa arate nunta lor cinstita si patul lor neintinat, sa le daruiasca nastere de prunci buni, sa ajunga batraneti fericite si sa inmulteasca viata lor cu bunatati ca sa dea si celor lipsiti.

Home