Bucurestiul pierdut

Interventia de proportii facuta pentru eliberarea terenului in vederea construirii Casei Poporului a dus la eliminarea Cartierului Uranus-Izvor si nivelarea dealului. Nu foarte departe de centru, dar izolat de acesta, a existat odata un cartier tihnit, cu strazi pietruite (unele cu bolovani de rau), aparte prin strazile sale in panta, unice in Bucuresti.

Bucurestii au fost dintotdeauna caracterizati de prefaceri si schimbari, mai mult sau mai putin fericite. Nu este si cazul Cartierului Uranus-Izvor, care evoluase intr-un ritm lent.  Exista un sens al continuitatii, al apartenentei la locuri. Odata cu  vechiul cartier s-a pierdut un lucru care se invata in timp: modul de a trai in comunitate.
Cei care au trait in cartierul Uranus-Izvor au si astazi nostalgia lui. (vezi
"Lumea disparuta a Cartierului Uranus"fotografii vechi apartinand unui fost locuitor)

Povestea strazilor si bisericilor disparute din aceasta parte desfigurata de oras trebuie cunoscuta refacand astfel legatura necesara cu trecutul.

Fotografiile de mai jos apartin dl. Dan Perry. Domnia sa a realizat in anii '80 cateva fotografii in cartierul in care a locuit, ce avea sa dispara doar cativa ani mai tarziu. Pentru identificare adaug mai intai harta din 1980 cu zona Uranus-Izvor:

 Fotografiile din cartierul Uranus Izvor sunt foarte pretioase, fiind rare. In imaginile urmatoare se poate vedea farmecul patriarhal al cartierului Uranus:

Strada Arionoaiei (1980)

Strada Ion Taranu (1980)

Strada Uranus (1980)

 

Zona strazilor Mihai Voda, Sf. Apostoli, Vanatori adiacenta zonei Uranus avea un caracter diferit. Casele erau mai inalte si mai elegante, formand un front compact. Era una din partile orasului ce fusese, la inceputul secolului, locuita de evrei. Aceste strazi pastrau un aer specific burghez, de inceput de secol XX (casele erau asemanatoare celor din fostul cartier evreiesc din spatele magazinului Unirea, si acela demolat).

Strada Mihai Voda spre Splaiul Independentei. Zecile de fotografii realizate de Dan Vartanian inainte si in timpul demolarilor in acest cartier (si in alte zone ale orasului) sunt un document nepretuit.

Aceeasi strada putin mai sus, la intersectia cu Sf. Apostoli; foto de Dan Vartanian, ca si urmatoarele.


Strada Bateriilor la capatul dinspre Sf. Apostoli.

Strada Sf. Apostoli catre Mihai Voda; in dreptul masinii parcate, Strada Sapientei (toate identificarile de strazi din fotografiile lui Dan Vartanian apartin Aventurierului).

 

Revenind la zona strazii Uranus:

Str. Cazarmii intersectie cu Constantin Moroiu

Strada Cazarmii spre Uranus

Intersectia Str. Uranus cu Str.13 Septembrie (stanga) si Str. Cazarmii (dreapta)

Cunoscuta Strada Putul cu Apa Rece ce facea legatura intre Str. Uranus si Str. Izvor


Stadionul Republicii

Pentru completarea imaginii vechiului cartier vezi aici si fotografii  cu Strada Sapunari (fosta Aleea Ganea), exemplu singular astazi de straduta autentica a vechiului cartier, singura neafectata de demolarile din anii '80. Din pacate, imprejurimile sordide (gunoaie, caini vagabonzi si locuri parasite) fac plimbarea in zona cel putin dezagreabila...

Odata cu strazile au pierit si trei biserici din Dealul Spirei: Alba Postavari, Spirea Veche si Izvorul Tamaduirii, toate in 1984. Alte doua au fost mutate de pe locul lor istoric: Bisericuta Schitului Maicilor, in 1982 si Biserica Mihai Voda mutata in 1985 (despre Ansamblul Mihai Voda am scris un articol
aici)

"Biserica Alba- Postavari" era asezata pe amplasamentul de acum al Pietei Constitutiei, partea dinspre sud a rondului de unde porneste Bd.Unirii ( pe Str. Bateriilor, aproape de coltul cu Str. Cazarmii). Una din cele mai vechi biserici atestate din Bucuresti (sec.XVI), a fost distrusa pentru totdeauna in martie 1984 (in Duminica Floriilor!)

Biserica Alba Postavari inainte de demolare; gramezile de pamant ce se vad sunt de la lucrarile in Dealul Arsenalului,  pamantul excavat fiind depozitat in preajma bisericii

Biserica Alba Postavari in timpul demolarii;  apropiind imaginea se recunoaste in plan departat Biserica Spirea Veche ce urma sa fie daramata o luna mai tarziu

Harta zonei Izvor dupa 1999, cu amplasamentele bisericilor daramate si translatate


Biserica Alba Postavari se afla in afara conturului enorm ocupat de asa-zisa Casa Poporului, deci nu i-ar fi stat in drum (lucrul este valabil si pentru celelalte biserici daramate sau translatate din Dealul Spirii: Spirea Veche, Izvorul Tamaduirii,
Mihai Voda, Schitul Maicilor). Deranja insa prin simpla ei prezenta si prin ceea ce reprezenta: trecut, traditie.

Biserica
Spirea Veche demolata in aprilie 1984, fusese ctitorita in sec.18 de doctorul Spiridon Kristofi, dupa al carui nume (Spiridon sau Spirea, nume grecesc foarte raspandit) a fost numit si dealul, pana atunci cunoscut ca Dealul Mihai Voda. La daramare a trebuit dinamitata de mai multe ori, deoarece era printre primele biserici la a carei structura de rezistenta se folosise beton armat.

Biserica Spirea Veche


Biserica Izvorul Tamaduirii a fost demolata in trei zile, in august 1984. Altarul ei este ingropat astazi in talazul din partea de N-V a Casei Poporului, la intersectia strazii Izvor cu strada B.P.Hasdeu.

Biserica Izvorul Tamaduirii


Bisericuta Schitul Maicilor se afla unde este acum un spatiu verde, la coltul de S-E al Casei Poporului. Ea a supravietuit, dar in conditii grele.

Schitul Maicilor si aleea sa de trandafiri

Biserica Schitul Maicilor a fost mutata de pe locul unde statuse 265 de ani (prima dintre bisericile translatate) iar apoi a ajuns intr-o zona reziduala din spatele blocurilor de la Bd. Libertatii. Cuhnia veche din 1726 si ansamblul de chilii din jur, restaurate si in buna stare la acel moment, au fost insa distruse.

Schitul maicilor si o parte din frumoasele chilii in stil brancovenesc

Schitul Maicilor in noua locatie; acesta este capatul actual al Strazii Antim! Mica biserica nu are nici un fel de spatiu propriu sau imprejmuire. Geamurile termopan care inchid pridvorul sunt cel mai mic dintre rele.

Se vede capatul rupt al Strazii Antim care se sfarseste brusc intr-un bloc (Strada Antim se prelungea altadata pana la intersectia cu Rahovei). In fotografie, in coltul dreapta jos este Manastirea Antim avand in fata turnul clopotnita.

(Cititi si articolul despre
Manastirea Mihai Voda si tezaurul pierdut din Dealul Arsenalului.)